מהי הפרעת אישיות גבולית? כיצד ניתן לזהותה? ובמה טיפול יכול לעזור?

האם אתם מרגישים בתוך מערכת יחסים סוערת ורצופת משברים? נמצאים במתח חוזר ונשנה עם בן / בת הזוג? ייתכן ואתם במערכת יחסים עם בעל הפרעת אישיות גבולית.

בעמוד זה אבקש להסביר מהי הפרעת אישיות גבולית, כיצד היא מוגדרת, מהם הקריטריונים לאבחונה, וכיצד יכול טיפול בידי איש מקצוע לעזור.

בחיי כולנו ישנם לא מעט מצבים בהם עלינו להתמודד עם ביקורת, לרסן ולשלוט ברגשות שלנו, לדחות סיפוקים ובעיקר להכיל מצבים מורכבים שאינם תמיד לרוחנו. אנו לומדים לעשות זאת בעיקר בעזרת וויסות רגשי עצמאי שמאפשר לנו להכיל מצבים מורכבים ולהביע איפוק כשיש צורך. אולם ישנם בני אדם שמתקשים מאוד לווסת את רגשותיהם במצבים אלה וכתוצאה "מתפוצצים" די מהר על הזולת ולעיתים על עצמם. אנשים אלו עלולים לסבול מהפרעת אישיות גבולית Borderline Personality Disorder (BPD).

מהי הפרעת אישיות גבולית?

לפי המדריך האבחוני להפרעות ולמחלות נפש (DSM-5), המושג "גבולי" בא לתאר בני אדם בעלי "תכונות קבועות של חוסר יציבות ופגיעות רגשית". ואכן, בעלי הפרעת אישיות גבולית מראים דפוס התנהגות המאופיין באימפולסיביות רבה ובחוסר יציבות מתמשך ביחסיהם הבין-אישיים, בדימוי העצמי שלהם ובמצבי הרוח.

אנשים אלה חווים שיבושים חמורים בתחושות העצמי שלהם. נראה כי הם אינם מצליחים להשיג ולגבש תחושה עקבית של זהות עצמית מגובשת ויציבה. הם רגישים מאוד בעיקר בהיבט של איך אחרים תופסים אותם, הם נוטים לפרש כביקורת או כדחייה כל סימן קל של חוסר אהדה או חוסר קרבה אליהם. הם נעלבים בקלות, כועסים די מהר ומתקשים להכיל רגשות אלה.

לאור זאת אין פלא שמערכות יחסיהם בלתי יציבות. אנשים אלו יכולים להשקיע רבות על מנת להימנע מנטישה או עזיבה. מצד שני כאשר הם חשים בזלזול או בדחייה, הם עלולים לנקוט באלימות מילולית כלפי אנשים הקרובים להם ובמצבים קיצוניים אף לאיים בהתאבדות.

אין זה מפתיע כי יש להם היסטוריה של מערכות יחסים סוערות ובלתי יציבות. יחסים אלה מתחילים לרוב באידאליזציה של בן/בת הזוג ומסתיימים בהתפכחות מרירה ואכזבה קשה ובדוולואציה (הפחתת ערך) חריפה של בן/בת הזוג.

כאמור, מצב רוחם של בעלי אישיות זו אינו יציב במיוחד. הם מסוגלים להתפרצויות זעם עזות על כל תסכול קטן ומתקשים לשלוט בכעסם. הם נוטים לסיבולת נמוכה, לתסכולים רבים ולתחושת ריקנות כרונית.

פעמים רבות הם מתקשים להיות לבדם. חוסר היציבות הרגשית הקיצוני שלהם מתבטא בתנודות חדות במצב הרוח ובהתנהגות אימפולסיבית המכוונת להרס עצמי. התנהגות זו יכולה להתבטא בבולמוסי הימורים, התמכרות למין, לסמים, התקפי זלילה ועוד. ניסיונות התאבדות, לעיתים כוזבים בעליל, ופגיעה גופנית בעצמם, הם מסימני ההיכר של ההפרעה במצבה הקיצוני.

לעיתים יופנה התסכול בצורה של ביקורת מתמדת, אכזבות מרות ואף תוקפנות מילולית כלפי הזולת והסביבה. השימוש הנצלני והפוגע שעושה האישיות הגבולית באחרים הוא בדרך כלל תגובה זועמת ואימפולסיבית לאכזבה ולתסכול שהיא חווה ואשר נובע לדעתה מיחסם של הסובבים אליה.

אבחון הפרעת אישיות גבולית

על פי ה DSM-5, המדריך האבחוני המעודכן להפרעות ומחלות נפש, בעלי הפרעת אישיות גבולית חווים אי יציבות ביחסים הבין-אישיים, בדימוי העצמי וברגשות המתבטאים לרוב באופן אימפולסיבי.

הפרעה זו מתחילה לרוב בגיל ההתבגרות המאוחרת וניכרת במגוון הקשרים והיחסים של האדם.

לצורך אבחונה צריכים להתקיים לפחות חמישה מהקריטריונים הבאים:

1. חשש גדול מנטישה (אמיתית או מדומיינת) ומאמץ רב למנוע אותה.

2. דפוס יחסים בין-אישיים לא יציבים ומתוחים המאופיינים באידיאליזציה ודוולואציה לסירוגין.

3. הפרעת זהות: תחושת עצמי או דימוי עצמי שאינו יציב בצורה ניכרת ובולטת.

4. התנהגות אימפולסיבית במגוון תחומים כגון: בזבזנות, יחסי מין, שימוש בחומרים, נהיגה חסרת אחריות, זלילה, ועוד.

5. התנהגות אובדנית או איומים חוזרים ונשנים לאובדנות או פגיעה עצמית.

6. חוסר יציבות רגשית כתוצאה ממצבי רוח משתנים הנמשכים לרוב כמה שעות או אף כמה ימים.

7. תחושת ריקנות כרונית.

8. כעס רב (על העצמי או הזולת) שאינו מותאם לנסיבות, וקושי לשלוט בכעס זה.

9. חשיבה פרנואידית הקשורה ללחצים או תסמיני ניתוק חמורים המופיעים באופן זמני.

הטיפול בהפרעת אישיות גבולית

הטיפול הנחשב כיום כיעיל ביותר לבעלי הפרעה זו הוא: טיפול התנהגותי-דיאלקטי DBT. זהו סוג של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי שמטרתו לעודד את המטופלים לשאת ולהשלים עם רגש שלילי בלי להגיע להרסנות עצמית או סביבתית.

פרוטוקול טיפול זה מתמקד בין השאר ביעדים הבאים: הפחתת התנהגות אובדנית, הפחתת התנהגויות המפריעות לטיפול, הפחתת התנהגויות בריחה המפריעות לחיים הנורמליים, הרחבת מיומנויות התנהגות שנועדו לווסת רגשות, שיפור מיומנויות בין-אישיות, הגדלת היכולת לשאת מצוקה, ועוד.

טיפול זה משלב לעיתים גם טיפול קבוצתי המתמקד במתן תמיכה והדרכה ורכישת מיומנויות בינאישיות, בוויסות רגשי וביכולת לשאת דחק ומצוקה.

טיפול ועזרה לבני הזוג או המשפחה

חיים לצד אדם בעל אישיות גבולית מייצרים אתגרים מתמידים. אתגרים אלו משפיעים לא רק על האדם עצמו אלא גם על בני הזוג והמשפחה. נראה כי דווקא הם נאלצים להתמודד יום יום עם מצבי הרוח המשתנים והלא צפויים שלו. מצבים אלה כגון: תסכול, חוסר סבלנות, ביקורתיות ואימפולסיביות, מובילים להתפרצויות רבות ולמשברים משפחתיים חוזרים ונשנים.
עם זאת, הבנת חווייתו הרגשית של בעל ההפרעה הגבולית, הנובעת מאופייה המתעתע של האינטראקציה הבינאישיתה המעוררת בו תסכול והתפרצויות, יכולה לעזור לבני הזוג והמשפחה לזהות מראש מצבים נפיצים אלו ולמנוע את התפרצותם.

טיפול ועזרה מקצועית במצבים אלו מאפשרים להתמודד טוב יותר עם מצבים רגשיים והפכפכים אלו. הם מאפשרים לנטרל את המתח שנוצר והאימפולסיביות שבאה בעקבותיו עוד בטרם נגרמים משברים ביחסים.
הבנת הגורמים לדפוסי ההתנהגות האימפולסיבית ונטרולם, יקלו מאוד על חווייתו של בעל הפרעת האישיות הגבולית. בנסיבות אלו הוא יחוש מובן יותר, קשוב ומשמעותי לזולת. חוויה זו תשפר את מערכת היחסים של בני הזוג והמשפחה עמו.

אם מערכות היחסים שלכם רצופות עליות ומורדות, מתיחות ומשברים ומאופיינות במצבי רוח משתנים כנ"ל, יתכן וגם אתם סובלים מהפרעת אישיות גבולית או נמצאים ביחסים עם מישהו כזה.

אתם מוזמנים לפנות ולקבל ייעוץ ועזרה כיצד להתמודדות עם הפרעה זו, על מנת לשפר את הרגשתכם ואת יחסיכם הבין אישיים.

 כיצד לזהות הפרעת אישיות גבולית

מצבי רוח קיצוניים שמתחלפים באופן תדיר – אישיות גבולית

צרו קשר עוד היום
והתחילו את הצעד הראשון
לעבר חיים בריאים ומאושרים יותר

שתף את המאמר

מאמרים נוספים

גבר מול מראה
קרא עוד..
Depositphotos_59486289_XL
קרא עוד..
דמות גבר מעץ על חלקי עץ
קרא עוד..