אדם הקרוב אליכם נוטה לזלזל באחרים, מרוכז רק בעצמו ולרוב אינו מגלה בכם עניין? ייתכן ואתם בקשר עם בעל אישיות נרקיסיסטית.
אז מהי הפרעת אישיות נרקיסיסטית? כיצד היא מוגדרת ומהם מאפייניה? במאמר קצר זה אבקש לענות על שאלות אלו ואפרט עשר שאלות מנחות שיעזרו לכם לדעת האם אתם נמצאים בקשר עם בעל אישיות נרקיסיסטית.
סיפורו של נרקיסוס
סיפורו של נרקיסוס, אותו עלם צעיר שהאלה נמסיס הענישה על יהירותו וגרמה לו להתאהב בבבואתו הנשקפת מהאגם עד שגווע מצמא ורעב, מוכר לכולנו. באמצעות סיפורו הטרגי ביקשה המיתולוגיה היוונית להזהירנו באשר למחירה היקר של האהבה העצמית.
סיפורו של נרקיסוס, משקף את היבטיו הפתולוגיים של הנרקיסיזם. אולם לנרקיסיזם יש גם היבטים חיוביים ולא רק שליליים. נהוג להבחין בין שני צדדים אלה ולמקמם משני קצותיו של הרצף, כאשר מצדו האחד נמצא הנרקיסיזם הבריא המוכר לכולנו, בעוד מצדו השני ממוקם הנרקיסיזם הפתולוגי (החולני).
נרקיסיזם בריא ונרקיסיזם פתולוגי
הנרקיסיזם הבריא מתייחס להיבט הבריא של האהבה העצמית באדם. מאפייניו הם הכרתו הטבעית של האדם במסוגלותו, בהישגיו, ביכולתו, ובהיותו אהוב ובעל ערך הרואה גם באחרים את ההיבטים האנושיים הראויים להערכה, להקשבה ולאמפתיה. הנרקיסיזם הבריא הוא המניע אותנו להתפתחות ולצמיחה מתוך אמונה ביכולתנו ובהצלחתנו, ומתוך שיתוף פעולה עם הזולת ולא על חשבונו.
בקצה השני של הרצף נמצאת הפרעת האישיות הנרקיסיסטית המאופיינת בעיקר בעיסוק עצמי מתמיד, בצורך עז בקבלת משובים חיוביים מהסביבה ובחוסר אמפתיה כלפי הזולת. אנשים בעלי הפרעה זו עסוקים כל הזמן בצרכים האנוכיים שלהם ואינם רואים את צרכי זולתם. הם בטוחים כי הם חכמים ומשמעותיים יותר מאחרים ועל כן עסוקים כל הזמן בלשבח, להאדיר ולהדגיש את חשיבותם בעיני סביבתם. לשם כך לא יהססו גם לזלזל, להקטין ואף לפגוע בזולתם. אנשים אלו המפגינים לרוב רמה נמוכה של אינטליגנציה רגשית (הנתפסת כילדותית) יכולים להיות בעלי אינטליגנציה שכלית גבוהה המתבטאת בהצלחתם ובהישגיהם המקצועיים והעסקיים הרבים.
הגדרת הפרעת האישיות הנרקיסיסטית
מדריך DSM-5 לאבחון מחלות והפרעות נפשיות מגדיר הפרעת אישיות נרקיסיסטית כדפוס מתמשך של תחושת גדלות עצמית, צורך מתמיד להיות נערץ, והעדר אמפתיה לזולת.
המדריך מפרט תשעה קריטריונים לאבחון ההפרעה כאשר די בחמישה ע"מ לאבחן אדם כלוקה בהפרעה. על בסיס הגדרה זו ותשעת הקריטריונים המפורטים במדריך, בחרתי להביא בפניכם סיכום נוח יותר לצורך הערכה כללית האם אתם בקשר עם אדם בעל הפרעת אישיות נרקיסיסטית.
חשוב לזכור כי לא כל הקריטריונים אמורים להתממש אצל כל נרקיסיסט. אולם ככול שיותר קריטריונים מתממשים, כך גדל הסיכוי כי הפרעה זו מתאימה לאישיותו של האדם הנדון.
א. תחושת גדלות עצמית
לאנשים בעלי הפרעת אישיות נרקיסיסטית יש תחושת חשיבות עצמית מנופחת. הם מאמינים כי הם בעלי ערך רב יותר מאחרים, שהם "מיוחדים" יותר ושווים יותר. יש להם פנטזיות על הצלחה מיוחדת, קריירה מפוארת, אינטליגנציה מיוחדת, הישגים יוצאי דופן, יופי יוצא מהכלל או אהבה מושלמת.
ב. צורך מתמיד להיות חשוב ונערץ
נרקיסיסטים זקוקים באופן מתמיד לתשומת לב ולהערצה מהסביבה. מסיבות בלתי ברורות הם אינם מסוגלים לספק בעצמם הערכה עצמית מספקת וזקוקים לסביבה לשם כך. ללא משוב חיובי מתמיד מסביבתם הם מרגישים חסרי משמעות וחווים חרדה ודיכאון.
ג. העדר אמפתיה לתחושות ולצרכים של האחר
מאפיין עיקרי נוסף של אנשים בעלי הפרעת אישיות נרקיסיסטית הוא העדר האמפתיה לזולת. אמפתיה היא היכולת להרגיש כיצד האחר מרגיש, להיות עמו בחוויה שלו ולהבין אותו רגשית.
בהיבט הטיפולי
טיפול פסיכולוגי בהפרעות אישיות אינו מתיימר "לרפא" את האדם מההפרעה. אולם הוא בהחלט יכול לעזור לבעלי הפרעה זו להתמודד טוב יותר בחייהם, להתנהל באופן נכון ורגיש יותר במערכות יחסיהם הבינאישיות ולתקשר טוב יותר עם סביבתם החברתית.
עשר שאלות מנחות שיעזרו לכם להחליט האם אתם ביחסים עם נרקיסיסט/ית
- האם בן הזוג מרבה לדבר על עצמו ועל הישגיו והצלחותיו?
- האם בן הזוג נוטה לזלזל באחרים? האם הוא ביקורתי רוב הזמן כלפי הסובבים אותו?
- האם בן הזוג טוען שהוא חכם יותר מאחרים ושהאחרים אינם מסוגלים להבין אותו?
- האם בן הזוג נוטה להתווכח רוב הזמן וחייב תמיד להיות צודק?
- האם לבן הזוג יש צורך מתמיד לקבל תשומת לב והערכה מהסביבה?
- האם בן הזוג נכנס לסערת רגשות ותסכול כשאינו מקבל הערכה מספקת או אף חווה ביקורת או דחיה?
- האם הוא מקנא בהצלחתם של אחרים וממהר להקטין אותם ולזלזל בהם?
- האם אתם חשים כי הוא אינו מתעניין בכם באמת ובכל שיחה מסיט את הנושא אל עצמו והישגיו?
- האם אתם מרגישים לפעמים כמו אמצעי לסיפוק צרכיו יותר מאשר כבני זוג בעלי רגשות וצרכים?
- האם סביבתו של בן הזוג חווה אותו כמתנשא, ביקורתי ויהיר?
אם עניתם על מרבית השאלות בחיוב, ייתכן ואתם במערכת יחסים עם נרקיסיסט. מערכת יחסים כזו עלולה בהחלט להיות מאתגרת ולא קלה.
טיפול בידי איש מקצוע יכול לעזור לכם להבין טוב יותר כיצד חווים בעלי הפרעת אישיות נרקיסיסטית את המציאות, כיצד נכון יותר להתמודד עם דפוסי התנהגותם, וכיצד ניתן לשפר את הקשר הזוגי / המשפחתי עימם.
אתם מוזמנים לפנות בעצמכם או להפנותו לטיפול.
נרקיסוס מאת קאראווג'ו