טיפול קצר מועד; למי מיועד וכיצד מתבצע?

טיפול קצר מועד; למי מיועד וכיצד מתבצע?

אנו חיים בתקופה אינטנסיבית הדורשת מאתנו להסתגל לשינויים באופן מהיר ויעיל. לעיתים ההתמודדות עם המציאות בחיינו קשה לנו מדי ואנו נזקקים לעזרה נפשית. לא תמיד יכול האדם המבקש סיוע להכנס למסגרת עבודה ממושכת המאפשרת לו התפתחות וצמיחה; סיבות כגון זמן מוגבל ומחסור במשאבים מכתיבות במקום זאת מסגרת עבודה קצרת מועד.

טיפול פסיכולוגי קצר מועד מבקש לשפר את תפקודו ודרכי התמודדותו של המטופל דרך הגעה למקורות של הקונפליקטים הנפשיים אותם הוא חווה. אולם בניגוד לטיפול פסיכולוגי "רגיל" וממושך, נמשכת מסגרת העבודה של הטיפול קצר המועד בין 10 ל-30 מפגשים בלבד (בהתאם לגישת העבודה וצרכי המטופל).

בעמוד זה אנסה להסביר בקצרה על מהותו של הטיפול קצר המועד, למי הוא מתאים, ומהם שלביו העיקריים.

למי מיועד טיפול קצר מועד?

  • פונים המוגבלים בזמן (לדוגמה בשל נסיעה מתקרבת לחו"ל או גיוס לצבא).
  • פונים שאינם מעוניינים להשקיע בטיפול ארוך טווח.
  • פונים המעוניינים להתמקד בנושא מרכזי אחד ולהביא לפתרונו המהיר.
  • מתבגרים וצעירים המגלים חוסר סבלנות ומתקשים להתמיד בטיפול ממושך.

מה מאפיין את הטיפול קצר המועד?

  • הגבלת מסגרת הזמן לטיפול נקבעת על פי רוב מראש (בין 10 ל-25 פגישות).
  • הטיפול מתנהל תוך התמקדות בנושא מרכזי אחד בלבד ופתרונו של הקונפליקט במסגרת הזמן.
  • לאורך כל הטיפול נשמר המיקוד הטיפולי בבעיה המרכזית כפי שנקבע מלכתחילה עם המטופל.
  • לא כל פונה מתאים לטיפול קצר מועד, התאמת הטיפול לפונה היא באחריותו של המטפל המקצועי.

גישות מרכזיות בטיפול קצר מועד

טיפול קצר מועד בגישה הדינמית

טיפול דינמי קצר מועד מתבסס על עקרונות מהפסיכותרפיה הדינמית המסורתית, אך מתמקד בדרך כלל בבחירה לעבוד על קונפליקט מרכזי אחד הקשור ליחסים בינאישיים, דפוסי היקשרות ו/או פרידות תוך זמן קצר ומוגבל. בגישה זו, המטפל והמטופל מזהים דפוסים רגשיים לא מודעים וקשיים בין-אישיים שקשורים לקונפליקטים מהעבר, בעיקר בקשרים הראשוניים של המטופל. המפגשים שואפים לייצר תובנות מהירות ולעודד שינוי בדפוסי ההתנהגות של המטופל בהקשר למערכות יחסיו.

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT)

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) הוא אחת השיטות הנפוצות והיעילות בטיפול בבעיות נפשיות ורגשיות ממוקדות. מדובר בגישה טיפולית מבוססת תצפיות מחקריות, הממוקדת בשינוי דפוסי חשיבה שליליים ובהתנהגויות מזיקות שאינן אדפטיביות, מתוך מטרה לשפר את הרווחה הנפשית ואיכות החיים של המטופל. הגישה משלבת בין הבנת התהליכים הקוגניטיביים (מחשבות) לבין ההתנהגויות הנובעות מהן, במטרה לעזור לאדם להתמודד עם קשיים נפשיים כמו חרדה, דיכאון, התמכרויות ועוד.

טיפול ממוקד פתרון

טיפול זה מתמקד בזיהוי הכוחות של המטופל והמשאבים שעומדים לרשותו כדי למצוא פתרונות לקשיים שמולם הוא ניצב. הדגש הוא על מה עובד ואפשרי ליישום בחייו של המטופל. טיפול זה נחשב כחלק מגישה הנקראת התערבות בשעת משבר. בגישה זו עוזר המטפל למטופל להגדיר את האפשרויות שלו ליציאה מהמשבר ולהתחבר למקורות החוזק והתמיכה שלו על מנת לעשות זאת.

איך מתבצע טיפול קצר מועד

בפגישות הראשונות, מתחיל הטיפול באבחון והערכה למצבו וצרכיו של המטופל והגדרה משותפת של מטרות ברורות ומציאותיות לטיפול.

בהמשך מיועד כל מפגש לקדם את המטופל לעבר השגת המטרות שנקבעו מראש ומעקב אחר התפתחותו. המטפל משתמש בשיטות ממוקדות כדי לאפשר למטופל להשיג שינוי מהיר ויעיל.

לקראת סיום עוסקים המפגשים האחרונים בבקרת התקדמותו של המטופל והשגת המטרות שנקבעו, ובהחלטה האם וכיצד ניתן לשמר התפתחות זו שהושגה.

לסיכום:

טיפול פסיכולוגי קצר מועד מתאים במיוחד לאנשים עם בעיות קונקרטיות ומוגדרות שניתן לטפל בהן באופן ממוקד ובפרק זמן קצר, כמו חרדה, דיכאון קל, משברים אישיים ספציפיים, דילמות נקודתיות בקשרים בין-אישיים, דפוסים רגשיים או בין-אישיים שחוזרים על עצמם או קושי ספציפי בתפקוד היומיומי.

הטיפול גם יעיל במצבי חירום רגשיים או בטראומה, כשהמטרה היא להעניק הקלה מיידית ולהחזיר את המטופל לתפקוד ולתחושת מסוגלות.

צרו קשר עוד היום
והתחילו את הצעד הראשון
לעבר חיים בריאים ומאושרים יותר

שתף את המאמר

מאמרים נוספים

65
קרא עוד..
2
קרא עוד..
11
קרא עוד..