מהו טיפול?
פסיכותרפיה
טיפול פסיכולוגי, או פסיכותרפיה, הוא תהליך מקצועי ומכוון לשיפור איכות החיים, הרווחה האישית והבריאות הנפשית.
הפסיכותרפיה מוגדרת כטיפול פסיכולוגי באמצעות שיחות. זהו מפגש עם איש מקצוע המתמחה בהבנת תהליכים נפשיים, מודעים ושאינם מודעים, בניתוח מצבים רגשיים, בהתבוננות ביחסים בינאישיים, בקשר בין הגוף והנפש ועוד.
הפסיכותרפיה היא שם כללי למגוון שיטות טיפול פסיכולוגיות שמטרתן לעזור לאנשים להבין את עצמם טוב יותר, להתמודד עם קשיים רגשיים, לחולל שינוי חיובי בחייהם ולהטיב עם איכות חייהם ורווחתם הנפשית.
קיימות גישות שונות בפסיכותרפיה, כגון טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), טיפול דינמי, טיפול פסיכואנליטי, טיפול הומניסטי, טיפול אקזיסטנציאלי ועוד.
מי מורשה לעסוק בפסיכותרפיה?
פסיכותרפיסט הוא כל אדם העוסק בטיפול נפשי אשר הוכשר והוסמך לכך ע"י מוסדות הכשרה רשמיים מקובלים (כגון אוניברסיטאות).
בישראל מוסמכים לעסוק בפסיכותרפיה: פסיכולוגים קליניים, עובדים סוציאליים קליניים, פסיכיאטרים, קרימינולוגים ומטפלים באומנויות אשר עברו הכשרה תיאורטית ומעשית בתחומי בריאות הנפש לצורך התמחותם והסמכתם.
לשם מה ללכת לטיפול?
ההחלטה להתחיל טיפול אינה קלה ומעלה לעיתים חששות רבים; הפחד להיחשף בפני אדם זר, להשקיע מאמץ וכסף בדרך שנראית לעיתים כבלתי-וודאית ומעל לכול חוסר הידע אל מי לפנות ומיהו המטפל שהכי מתאים עבורכם.
למרות זאת, אנשים פונים לטיפול מסיבות רבות: תחושות של מתח, חרדה, דיכאון, קשיים בזוגיות או בקריירה, משברים אישיים, תחושת ריקנות וחוסר מימוש עצמי, תחושות של תקיעות בחיים ובדידות, וכן לצורך התמודדות עם טראומות או כאב נפשי.
מעבר לכך, טיפול יכול לעזור גם לכל מי שמעוניין להכיר את עצמו טוב יותר, ללמוד מהם מניעיו הרגשיים אשר חלקם אינם כלל מודעים לו, להבין את דפוסי התנהגותו ותגובותיו, לפתח דרכי התמודדות מתאימות יותר, ולשפר את איכות חייו ומערכות יחסיו עם האנשים הסובבים אותו.
מה קורה בטיפול?
יסודו של הטיפול הנפשי הוא ביצירת מקום בטוח ומוגן עבור המטופל, בו יוכל להתבונן באומץ ובבטחה בראי נפשו. בבסיסו של תהליך זה עומד הקשר המיוחד בין המטפל למטופל המעוצב באמצעות הקשבה, הכלה ואמפתיה מצד המטפל ונוספים לו יכולותיו המקצועיות לשקף, להאיר, לחדד ולפרש למטופל את מצבו, את אופני התמודדותו ואת דפוסי התנהלותו.
בטיפול מתקיימת שיחה פתוחה ואותנטית בין המטפל למטופל במסגרתה הם חוקרים יחד מחשבות, רגשות ודפוסי התנהגות, תוך התבוננות במצבי חיים המטרידים את המטופל. התהליך מאפשר לאדם להכיר טוב יותר את עצמו וללמוד דרכים יעילות יותר להתמודד עם בעיות.
כיצד לבחור מטפל?
בחירת המטפל הנכון היא שלב חשוב בתהליך הטיפולי. בבסיסו של תהליך זה עומד הקשר ("הכימיה") שבין המטפל למטופל. לקשר זה השפעה מכרעת לגבי הצלחתו של הטיפול שכן ידוע ממחקרים כי זהו אחד המדדים החשובים ביותר לניבוי ההצלחה בטיפול.
לפיכך, הדרך הנכונה לבחור את המטפל הנכון ביותר עבורך, היא למצוא את זה שיגרום לך להרגיש שאתם מבינים אחד את השני, שהוא מדבר איתך "בגובה העיניים", ושתרצה להמשיך לבוא ולשתף אותו במה שעובר עליך. הניסיון מראה כי די בשתיים-שלוש פגישות ראשונות בשביל להרגיש ולהחליט בעניין זה.
בנוסף, חשוב כמובן לבחור מטפל מוסמך (לא לחשוש לבקש לראות תעודת הסמכה ממוסד אקדמי מוכר) וחשוב שיהיה בעל ניסיון בתחום הרלוונטי לבעיה ממנה סובלים (עוד בנושא זה – לחץ כאן)
האם הטיפול באמת עובד?
שאלה זו נשאלת פעמים רבות ולנוכח ההשקעה הרבה והחששות העולים אצל מטופלים היא בהחלט לגיטימית בעיניי. כעקרון, עבודה נכונה במסגרת טיפולית תומכת ומקצועית היא גורם בעל השפעה חיובית ומפתחת עבור כל אדם. אולם ע"מ להגביר את סיכויי ההצלחה של הטיפול חשוב שיתקיימו בנוסף גם שני התנאים הבאים:
ראשית, על אף שטיפול פסיכולוגי נראה כשיחה רגילה בין שני אנשים, הרי שהתכנים העולים בו יכולים לעורר לא פעם, קשיים, חרדות והתנגדויות אצל מטופלים רבים. קשיים אלו הם חומר הגלם האמיתי בעבודה הטיפולית. ככול שהמטופל ירגיש מחויב לתהליך ויתמיד בו, כך גם יוכל להפיק את המירב מהטיפול וכתוצאה יתפתח ויתקדם בחייו.
שנית, כפי שהוסבר, קשר הדדי טוב בין המטפל למטופל המבוסס על חיבה והערכה הדדית, שפה משותפת, ונכונות הדדית להתמסר לתהליך ולעבוד יחד, מעלה מאוד את סיכויי ההצלחה בטיפול.
כמה זמן נמשך הטיפול?
שאלת משך הטיפול תלויה בגורמים רבים ולכן קשה לתת לה תשובה אחידה ומספקת. משך הטיפול תלוי בסיבת הפנייה ומורכבותה, ביכולתו של המטופל להעמיק בהתבוננותו הפנימית ובעיקר ביכולתו לפתח קשר אמיץ וקרוב עם המטפל. בעבור חלק מהפונים מספר פגישות שבועיות מספיקות בשביל להתחיל ולהתניע תהליכים פנימיים חשובים, בעוד קצב התפתחותם של אחרים יכול להיות איטי יותר.
אני ממליץ להתחיל ולאמוד את מידת ההתקדמות לאחר 4-3 פגישות ראשונות. תקופת זמן זו לרוב מאפשרת הערכה וחיזוי של משך הטיפול הצפוי.
למי יכול לעזור הטיפול הפסיכולוגי?
מרבית הפונים לטיפול פסיכולוגי מגיעים בשעת משבר ומצוקה, ואכן טיפול מקצועי באמצעותו של מטפל מוסמך ומנוסה, הוא דרך יעילה להתמודד עם משברים וקשיים רגשיים בחיים.
אולם בעבור כל אדם המעוניין לפתח מודעות עצמית, התנסות בטיפול פסיכולוגי יכולה להיות כלי חשוב ויעיל בשיפור יכולתו להתמודד עם משברים, קשיים ומתחים, וכן לצורך בניית חוסן רגשי ונפשי לקראת אתגרים בעתיד.
אני מאמין כי לכל אדם הזכות להתפתח ולהתקדם בחייו, לשפר את איכותם, להגשים את מטרותיו, ולממש את העצמי האמיתי שלו.